Mededelingen

Mededelingen

“Groen licht voor de Duivense IJsbaan!”

De Brilliant IJsbaan Duiven gaat dit jaar door! Echter, wel op een eenmalige alternatieve locatie: het parkeerterrein bij de sportvelden van Duiven. Hoewel we begrijpen dat bovenstaande berichtgeving ingrijpend is, willen we graag de achtergrond van deze beslissing en onze gezamenlijke inspanningen om de ijsbaan voort te zetten met je delen.

Het is even stil geweest..
Helaas is het enige tijd stil geweest vanuit de organisatie van de Duivense ijsbaan; hét jaarlijks terugkerende goede-doelen winterevenement in ons centrum. Dit werd veroorzaakt door de grote onzekerheid omtrent de haalbaarheid van de ijsbaan dit jaar. We hebben er bewust voor gekozen om tijdelijk minder publiekelijk te communiceren, om geen valse hoop te wekken of verkeerde verwachtingen te creëren. Er werd veel gespeculeerd en hier konden wij geen deel van uitmaken, in afwachting van diverse besluiten vanuit het College van Burgemeester & Wethouders en de Duivense gemeenteraad.

De reden van deze onzekerheid
Wij, de organisatie van de Duivense ijsbaan, werden verrast door de mededeling van de gemeente dat het Liemersplein in het centrum van Duiven, waar wij al vele jaren onze jaarlijkse ijsbaan hebben georganiseerd (het evenemententerrein aan de Kastanjelaan direct naast het gemeentehuis), dit jaar niet beschikbaar zou zijn voor ons evenement. Dit was in tegenspraak met eerdere communicatie vanuit de gemeente over deze locatie. De bouwwerkzaamheden voor de nieuwe school zullen het grootste deel van ons gebruikelijke evenemententerrein in beslag nemen, en het gebruik van grote kranen en zwaar vrachtverkeer zal in de komende weken leiden tot onveilige verkeerssituaties. We kunnen het risico niet nemen om in deze omstandigheden een ijsbaan te organiseren. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat zouden wij onszelf nooit kunnen vergeven.

Eenmalige, alternatieve locatie voor de ijsbaan
De afgelopen weken zijn we ontzettend druk geweest met zoeken naar eenmalige alternatieve locaties. Deze moeten aan een aantal eisen voldoen (voldoende ruimte, stabiele ondergrond, bereikbaarheid, verkeerscirculatie & -veiligheid). Na veel zoeken, passen, meten, intekenen en onderzoeken, kwamen we tot de volgende conclusie: de Duivense ijsbaan heeft -zo kortdag- één haalbare alternatieve locatie:

De Brilliant IJsbaan Duiven, hét jaarlijks terugkerende goede-doelen winterevenement in ons centrum, is genoodzaakt om éénmalig te verhuizen naar het parkeerterrein bij de sportvelden van Duiven.

(t.h.v. Westsingel 35, het parkeerterrein bij voetbalvereniging DVV, MHC De Westerduiven & AeroFitt)

Een goede-doelen winterevenement zonder winstoogmerk
Er was echter één cruciaal punt rondom deze eenmalige alternatieve locatie: de extra kosten die dit met zich meebrengt. Deze eenmalige verhuizing brengt extra kosten met zich mee, zoals een noodstroomaggregaat en aanpassingen aan reclame, beveiliging en internetvoorzieningen. Deze extra meerkosten zijn een last die onze vrijwilligersorganisatie niet kan dragen. Iedere euro die de Brilliant IJsbaan Duiven overhoudt, gaat rechtstreeks naar het goede doel, waaronder de minima-gezinnen waar we het allemaal voor doen. Daarom hebben we moeten concluderen dat er dit jaar alléén een ijsbaan gerealiseerd kan worden, als de gemeente garant staat voor de beoogde extra kosten. Ons voorstel was om dit op basis van nacalculatie te doen en met een open boekhouding, zodat wij géén euro teveel ontvangen en alleen de extra kosten die wij maken, vergoed krijgen.

Politieke Avond met het verlossende woord
Op dinsdag 7 november jl. vond in het gemeentehuis de Politieke Avond plaats met de gemeenteraad, waar wij konden inspreken en onze zorgen konden uiten. Zo hebben wij aangegeven dat de tijd dringt, willen wij 8 december nog een ijsbaan kunnen organiseren, en dat onze prioriteit blijft het organiseren van een veilig en sfeervol evenement. Wij hebben om duidelijkheid gevraagd, en deze duidelijkheid -uiteindelijk- ook gekregen. De gemeente verstrekt ons een extra subsidie voor de extra kosten die wij dienen te maken.

Hoe gaan we deze editie aanpakken?
De ijsbaan kan niet zonder haar toegewijde vrijwilligers, gulle sponsoren en betrouwbare leveranciers. Een last-minute annulering zou het voortbestaan van de ijsbaan direct in gevaar brengen, en daarom zijn we ontzettend blij dat we groen licht hebben gekregen van de gemeenteraad en zijn we vastbesloten om alles in het werk te stellen om de ijsbaan dit jaar voort te zetten. En dat gaat ons lukken!

Laat ons duidelijk zijn: de alternatieve locatie is verre van ideaal en ook wij hadden niets liever gewild dan de ijsbaan -ook dit jaar- realiseren in het centrum, maar deze eenmalige alternatieve locatie is de enige mogelijkheid om een veilig ijsbaanevenement te kunnen realiseren. We hopen op jouw steun om er ook dit jaar een succesvol evenement van te maken!  Van jou als bezoeker vragen we begrip voor deze alternatieve locatie, die zeker de nodige uitdagingen met zich meebrengt. We vragen dan ook om jouw flexibiliteit (kom bijvoorbeeld op de fiets!) en spoor vooral je vrienden, familie en buren aan om het -net zo sfeervolle als voorgaande jaren- winterevenement van de Liemers te komen bezoeken en zo de IJsbaan te steunen én te genieten van schaatsplezier voor iedereen! We zien je dan ook graag tijdens onze feestelijke opening op vrijdagavond 8 december 2023!

Voor vragen en/of opmerkingen omtrent bovenstaand bericht verzoeken we je contact op te nemen met Team Communicatie. Kijk op onze contact-pagina voor alle contactmogelijkheden. Of,  voor Persvragen, kijk op onze pagina voor de Pers.

 

De Brilliant IJsbaan Duiven is hét goede doelen winterevenement van Duiven en van vrijdag 8 december 2023 t/m zondag 7 januari 2024 kan er geschaatst worden.

Lees hier al onze Voorwaarden.

Volg de IJsbaan op Social Media

Webdesign met ♥ gesponsord door